Veilig campingbedje: tips voor veilig gebruik van een reisbedje
Ga je een campingbedje kopen, dan heb je vast al gemerkt dat de keuze reuze is. Maar veiligheid staat natuurlijk voorop! In dit blog vertellen we je alles over veilige campingbedjes.
Hoe kies je een veilig campingbedje?
Alle reisbedjes die in Nederland te koop zijn, voldoen aan de strenge Europese veiligheidseisen: de Europese norm NEN-EN 716. Of je nou een goedkoop campingbedje of een luxe campingbedje koopt: die veiligheidseisen gelden voor alle reisbedjes.
Aan welke eisen moet een veilig campingbedje voldoen?
Zoek je een veilig campingbedje, dan is het goed om op de volgende dingen te letten.
Stabiliteit en stevigheid
Allereerst moet het bedje natuurlijk stevig zijn, zowel het frame als het geheel. Het bedje moet stabiel staan, ook op een minder vlakke ondergrond zoals in een tent. Je moet het bedje niet zomaar om kunnen duwen. De bodem moet stevig zijn en voorzien van hulpstangen om doorzakken te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de bodem zo laag mogelijk bij de grond is.
Inklappen en uitklappen
Het bedje moet niet uit zichzelf kunnen inklappen. Als je het bedje hebt uitgeklapt, moet je het kunnen vergrendelen zodat het niet vanzelf weer kan inklappen. Het inklapmechanisme moet bovendien ‘kindveilig’ zijn, dat wil zeggen: alleen een volwassene moet het bedje kunnen inklappen. Een veilig campingbedje moet na het uitklappen nog worden vergrendeld en mag niet uit zichzelf blijven staan, omdat je dan misschien de vergrendeling vergeet.
Luchtdoorlatendheid
Het is belangrijk dat er voldoende frisse lucht bij je kindje kan komen als hij of zij slaapt. Daarom moeten er minstens 2 zijkanten voorzien zijn van ventilerend gaas. De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 millimeter. Het gaas mag ook niet makkelijk uit te rekken zijn.
Risico op beknelling of verwonding
Zijn de hoeken van het bed goed afgerond? Zijn er plekken waar de vingers van je kindje per ongeluk bekneld kunnen raken? Zijn er uitstekende delen waar je kindje aan kan blijven hangen of zichzelf aan kan verwonden?
Wielen
Heeft het bedje 4 wieltjes? Die moeten op de rem gezet kunnen worden, zodat het bedje niet zomaar kan gaan rollen. Als een bedje 2 wielen heeft, dan is een rem niet per se noodzakelijk.
Kruipluik
Heeft het campingbedje een kruipluik? Je kindje mag dan niet zelf de rits kunnen openmaken.
Matras
De meeste campingbedjes worden geleverd met een dun, oprolbaar matrasje. Over het veilig gebruik van een dikker matras in een campingbedje bestaat discussie. De Consumentenbond raadt het gebruik hiervan af, omdat je kindje zichzelf onder het matras zou kunnen werken, waardoor het minder goed kan ademhalen. Als het matras echter zeer nauw aansluit op de zijkanten van het bedje, en liefst nog is bevestigd aan de bodem van het bedje, is veilig gebruik van een matras wel mogelijk. Gebruik het extra matras wel pas als je kind 1 jaar of ouder is.
Klim- en valgevaar
De zijwanden moeten minimaal 55 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras. Op die manier verklein je het risico dat je kind over de zijkanten van het bed heen kan klimmen en daardoor uit bed kan vallen.
Sommige campingbedjes worden geleverd met een campingbed verhoger. Dit is handig als je nog een jonge baby hebt, want daardoor hoef je minder diep te bukken wanneer je je kindje in bed legt of uit bed tilt. Dat scheelt voor je rug. Een bodemverhoger is veilig als deze stevig is bevestigd aan het campingbedje: je kind kan de verhoger niet zelf losmaken en de verhoger kan niet op een andere manier losraken. Zodra je kindje kan gaan zitten, is het gebruik van een bodemverhoger niet verstandig meer, want je wil natuurlijk niet dat je kleintje uit bed valt.
Een veilige slaapplek voor je baby
Zorg ervoor dat je kindje op een veilige manier kan slapen in het campingbedje. Dubbelcheck altijd:
- Of het bedje goed uitgevouwen en daarna vergrendeld is, zodat het niet per ongeluk weer kan inklappen terwijl je kindje erin ligt.
- Of het bedje niet in de buurt van koorden, snoeren en gordijnen staat waarin je kind verstrikt kan raken.
- Of het bedje niet te dicht bij een verwarming staat in verband met het risico op oververhitting.
Meer weten over veilig slapen? Lees verder op Veiligheid.nl.