Ga je op pad met je peuter? Dan is het fijn om een eigen slaapplek voor je kleintje bij je te hebben. Een campingbedje voor peuters is een uitkomst! Maar welk reisbed is geschikt voor je steeds groter wordende kind? Wij geven je graag advies.
Welk campingbedje voor peuters zijn er?
De meeste campingbedjes zijn compact opvouwbare, rechthoekige bedjes van metaal en stof. Je vouwt ze op als een paraplu. Er zijn ook pop-up tentjes die je kunt gebruiken als instant slaapplek voor je peuter: de zogenaamde slaaptentjes.
Veruit de meeste campingbedjes zijn getest en geschikt bevonden voor baby’s vanaf de geboorte tot je peuter ongeveer 15 kilo weegt. Dit is meestal rond de derde verjaardag. Voor kleuters en oudere kinderen bestaan geen campingbedjes meer: kijk dan eens naar kinderluchtbedden.
Beste campingbedjes voor peuters
Het kiezen van het juiste campingbedje kan lastig zijn, want er zijn inmiddels vele soorten en merken op de markt. Bekijk hieronder welke campingbedjes het beste worden beoordeeld.
Wat maakt een campingbedje voor een peuter geschikt?
Meestal koop je een campingbedje al wanneer je baby nog klein is. Veiligheid, comfort en gebruiksgemak staan voorop. Weet je dan al dat je het bedje lange tijd wil gebruiken, let dan ook op het maximaal toegestane gewicht van je kindje. De meeste campingbedjes zijn getest en goedgekeurd voor kinderen tot 15 kilo. Er zijn ook campingbedjes die tot 18 kilo gaan.
Daarnaast is het handig om voor je peuter een campingbedje met een kruipluik te kiezen. Je hoeft je steeds groter wordende kind dan niet meer zelf in- en uit bed te tillen. Dat scheelt weer voor je rug!
Voordelen en nadelen van een campingbedje
Altijd een veilige, comfortabele slaapplek bij de hand
Eenvoudig mee te nemen, want compact opvouwbaar
Groeit mee met je kind van baby tot peuter
De binnenmaat van een campingbedje is meestal 120 x 60 centimeter, waardoor je hoeslakens van thuis gewoon kunt gebruiken
Niet alle campingbedjes zijn even veilig en stevig, dus doe onderzoek voordat je een campingbedje gaat kopen
Hoe kies je het beste campingbedje voor je peuter?
Welk campingbedje voor jou en je peuter het beste is, hangt natuurlijk af van je eigen wensen en voorkeuren. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen met je keuze.
Soort campingbedje
Wil je een ‘gewoon’ campingbedje? Of is je kindje misschien al gewend aan een slaaptentje en wil je daar een grotere versie van? Er zijn verschillende soorten campingbedjes verkrijgbaar. Verdiep je in de mogelijkheden per soort en kijk wat het beste bij jou past.
Veiligheid en kwaliteit
Een campingbedje voor je peuter moet bovenal een veilige slaapplek zijn. Check dus goed hoe het zit met de veiligheid, stevigheid en stabiliteit van het reisbedje. Kan het bedje niet zomaar inklappen als je peuter erin ligt, ook niet als hij op een knopje duwt? Kan je peuter de rits van het kruipluik bereiken en openen? Als je peuter wild heen en weer beweegt of in het bedje springt, kan het bedje dan omvallen? En is het bed voldoende geventileerd?
Afmetingen en gewicht
Als het kampeerbedje opgevouwen wordt, hoeveel ruimte mag het dan innemen? En hoe belangrijk vind je het gewicht? Des te vaker je het campingbedje voor je peuter gaat gebruiken, des te fijner je rug het vindt als licht van gewicht is.
Gebruiksgemak
Met een rondrennende peuter heb je geen zin in gedoe. Het is dus belangrijk dat het campingbedje gemakkelijk op te zetten is, en ook weer makkelijk in te klappen.
Prijs
Hoeveel wil je uitgeven aan een campingbedje? Er zijn goedkope bedjes te koop voor een paar tientjes, maar er zijn ook duurdere varianten – die zijn vaak wat luxer. Aan jou de keuze!
Wel of geen extra matras?
Verschillende organisaties zoals de Consumentenbond en Veiligheid.nl waarschuwen voor het gebruik van losse campingbed matrasjes, met name bij jonge baby’s. De kans bestaat namelijk dat je kindje omrolt en met z’n hoofd onder het matras terechtkomt, of tussen het matras en de zijwand van het campingbed. Daardoor kan je kleintje mogelijk problemen krijgen met ademhalen. Bij peuters is dit gevaar minder reëel, maar zorg er altijd wel voor dat het matras nauw aansluit en vastgemaakt is aan de bodem, bijvoorbeeld met een speciaal hoeslaken.